ENSENYA'M LA LLENGUA

ENSENYA'M LA LLENGUA

Editorial:
GREGAL
Año de edición:
Materia
LENGUAS
ISBN:
978-84-17082-68-0
Páginas:
426
Encuadernación:
RÚSTICA
Disponibilidad:
Agotado

20,00 €

«Doctor, el nen ha caigut i s?ha fet un chichón». «Senyora, el que té el seu fill és un nyanyo com una casa».
El lèxic del català referit a la salut i a les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l?estandardització de la llengua i de la influència del castellà. Els tirons i els desgarros guanyen presència a les consultes en detriment de les estrebades i carns esqueixades, i els chichons i els sarpullits de mica en mica passen davant dels nyanyos i les granissades.
Aquest llibre vol ser una eina per a recuperar un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.
De la mateixa manera que s'han recuperat paraules com «segell», «bústia» o «vorera», hem de ser capaços de fer el mateix amb «el ventre de la cama», «encarcarat» o «rogall». Si els nostres avantpassats, que no van poder estudiar en català, van conservar els mots, seria una trista paradoxa que els joves d'avui els perdessin. «Només de pensar-ho, senyor doctor, em venen rimbomboris».

Nota biogràfica

Antoni Beltran i Genescà (Matadepera, 1955) és canetenc i ganxó d’adopció. Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (Hospital de Sant Pau), especialista en Medicina Interna i en Medicina Familiar i Comunitària, va ser metge internista a l’Hospital Sant Joan de Reus i de capçalera als pobles de Puigpelat i Alió (Alt Camp). Des de fa més de tres dècades exerceix de metge d’atenció primària i com a geriatre a Sant Feliu de Guíxols.

Complementàriament a la seva activitat professional, ha pres la iniciativa, en el marc de l’Espai del Metge Rural, de recuperar i ordenar el vocabulari popular relacionat amb la salut.Josep Maria Pous-Culí (Ripoll, 1940) és dissenyador gràfic i il·lustrador. Va cursar Belles Arts a l’Escola Superior de Sant Jordi de Barcelona i va estudiar també gravat, tipografia i fotografia al Conservatori de les Arts del Llibre, a la Facultat de Belles Arts, al Centre CEI i a l’Escola Eina, de Barcelona.

Ha treballat com a il·lustrador per a diverses editorials, en llibres d’ensenyament i de literatura infantil i juvenil, i com a dissenyador gràfic en dues empreses multinacionals del sector farmacèutic i en diverses agències de publicitat. També ha fet exposicions de pintura i dibuix a la Mitre Gallery i a la Sala Jaimes, de Barcelona.